Družina Vidmar
Armando, Dragica, Matevž in Urban
031 324 837

Kmetija Vidmar
Preserje 3
5295 Branik

Vinska klet Vidmar - Domžale
01 724 44 47
Slamnikarska c. 5
1230 Domžale

Vinska klet Vidmar - Ravne na K.
051 708 571
Gostilna Lečnik
Trg svobode 11
2390 Ravne na Koroškem

Vinska klet Vidmar - Vrhnika
041 471 415
Vinotoč pr' Oblak
Stara cesta 50a
1360 Vrhnika

Palirjevi
Začelo se je brez posebnega razloga, karkoli že, naš praded Jožef Vidmar je bil kot večina takratnih prebivalcev Branika deportiran, ko je bil kraj požgan. Nikoli ni veliko govoril o tem in leta 1946, ko se je vrnil domov je začel kopati luknjo za hram. Verjetno preprosto zato, ker si po taki izkušnji človek želi le še delati v miru mogoče je prav ta grenka izkušnja v družino ukoreninila pregovor "Živi in pusti živeti." Počasi se je začela proizvodnja vina katera se je razvila v današnjo kmetijo skozi dolga leta. Nas pa na stare čase še vedno spominja star sod z letnico 1908. Danes smo na kmetiji štirje; Armando in Dragica Vidmar, sinova Matevž in Urban.

Borisova starša, 1938
Nona Cvetka, 1955
Nona Cvetka
Boris, 1962
Boris, 1972
Armando, 1967
Palirjevi, 1977
Nona Cvetka in Urban

Kmetija
Kmetija danes obsega nekaj nad 10 ha vinogradniških površin. Večina vinogradov je na visoko gričevnatih predelih pod cerkvijo Sv. Martina, ostali pa v dolini. Razpršenost vinogradov je za samo obdelavo težavna in zamudna, vendar pa, ko Bog pokaže svojo jezo s točo, je pa to zelo dobrodošlo - vedno nekaj ostane. Še nekaj let nazaj smo se ubadali na kmetiji tudi s sadjarstvom, pridelovali smo višnje in breskve, nato pa smo vse sadovnjake zamenjali z vinogradi. Starejše vinograde smo v zadnjih letih vse obnovili, nekateri so bili starejši od 40 let. Od leta 1993 pa do leta 2000 smo organizirali letno dve osmici, eno v času prvomajskih praznikov, drugo pa v novembru okrog Sv. Martina. Običajno so bile zelo dobro obiskane, predvsem smo se ponašali s sveže pečenim, hrustljavim kruhom none Cvetke iz krušne peči. Bilo je naporno, a velikokrat tudi zelo zabavno.

Oljke
Matevž in nono Boris
Urban
Armando
Matevž
Urban
Dragica in Armando
Armando med rožicami

Zadnja leta smo pred kletjo zasadili tudi oljke, prav ponosni smo na svoje oljčno olje, ki je na popečenem kruhu ob kozarcu vina zavidljivo dobro. Del tega olja pa je iz oljke stare približno 60 let, ki raste v našem najlepšem vinogradu tik pod Sv. Martinom in nam ob malici nudi krasno senco. Največja pridobitev kmetije pa je zagotovo nova klet z vso moderno tehnologijo za pridelava vino in seveda predelavo grozdja.

Trgatev

Včasih, recimo, ko se je začela formirati ta mlada familija je bilo vinogradov komaj 1/4 od današnjih površin. Trgatve so bile lepe, tradicionalne, pomagali so sorodniki, sosedje, prijatelji, skratka ljudje so med seboj postali dobri znanci. Ženske so si nabrusile jezike od celoletnih informacij, moški so kakšno rekli, pod večer pa se je tudi zapelo. 'Bndimači' so komaj čakali dobre malice; domač pršut, sir, navadno še topel kruh in seveda glaž vina.

Trgatev 1977
Nona Cvetka
Nona Cvetka
Armando
 Trgatev 1968
Trgatev 1984
Trgatev 2004
Trgatev 2004

Armandovo veselje do kletarjenja in seveda drugačni družbeni pogoji pa so pripeljali do količin, ko je bilo potrebno spremeniti tudi trgatev, najeti je bilo treba delavce, saj nismo mogli pričakovati tolikšne pomoči. Vendar tudi danes postajojo naši 'bndimači' med seboj prijatelji. Veseli smo, ker se jih večina vsako leto vrne in ob koncu - za 'likof' se v domači kleti ob pokušini moštov zasliši tudi pesem. Več utrinkov z trgatev lahko pogledate v naši fotogaleriji.